Ultrason Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?

Ultrasonografik (Ultrasound) ses dalgalarından faydalanarak görüntüleme sağlayabilen bir yöntemdir. (sound: ses) Buradaki ses dalgaları yüksek frekanslı ve insan kulağının işitemeyeceği ses dalgalarıdır. Ultrasonun çalışma prensibi ses dalgalarının farklı doku ve organlardan farklı şekilde yansıması özelliğine dayanır. Tıp alanında sadece Kadın Doğum Hastalıklarında kullanıldığına dair bir bilgi kirliliği olsa da aslında hemen hemen bütün sağlık branşlarında kullanılan çok faydalı bir görüntüleme yöntemidir.
Ultrason cihazının ses dalgaları gönderen ve dokulardan geri dönen ses dalgalarını algılayan vücuda tutulan kısmına Ultrason Probu (transducer) denir. Ultrason Probu geri dönen ses dalgalarını algılar ve bunları bir tür bilgisayar, işlemci içerisinde işleyerek görüntüye dönüştürür. Görüntü monitörde izlenir.

ULTRASON ÇEŞİTLERİ

Transvajinal Ultrason: Ultrasonun prob kısmı vajina içerisine kolaylıkla yerleştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Genellikle erken gebelik dönemlerinde ve bazı jinekolojik patolojilerin değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kilolu hastalarda karından ultrasona göre daha net görüntü sağlamaktadır.

Transrektal Ultrason:

Normal standart pelvik (karından) Ultrason:

Doppler Ultrason:

3D – Üç Boyutlu Ultrason:

4D – Dört Boyutlu Ultrason:

Ekokardiyografi:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir